Standard størrelser på bildefiler

L5 ble i sin tid definert som høyoppløselig og da med 2000*3000 piksler. Deretter kom L4, L3, L2 og L1. L1 som minste størrelse. I praksis ble dette til L5, L3_5, L2 og L1. L3_5 kom inn som en skjermtilpasset størrelse. L4 og L3 har ikke vært i praktisk bruk. Bildene i de respektive størrelsene ble lagt i kataloger med disse navnene, L5 osv. I råmaterialet kan det ligge andre kataloger også, som L5R som vil være ubehandlede L5 jpg filer. Om det også ligger RAW eller en NEF katalog der vil dette være raw filer fra henholdsvis Sony og Nikon. De siste årene er også L6 tatt i bruk, dette fordi bildene er så store at man i praksis bruker en nedskalert L5 i praktisk arbeid, men ønsker å ha tilgang til de høyest oppløselige også.

Skannet materiale varierer i størrelse basert på negativenes størrelse. Film blir skannet i 2400 DPI, konkludert etter tidsbruk og oppløsning. Vi ser filmens kornstruktur og har da i det hele hentet ut det meste av negativene. Scannet 6*7 materiale ligger på ca 6000*5000 piksler og blir da lageret urørt som i katalog med navn L6R, L6 eller L6K er da navnet på katalogen med bilder som er kontrasthevet.

L6 – de største bildefilene, der det er aktuelt
L5 – bredde på ca 3000 piksler
L3_5 – bredde på 1135 piksler
L2 – høyde på 256 piksler
L1 – høyde på 128 piksler

Etter fotoopptak

Rett etter fotoopptak blir bildene kopiert over på disk. Det etableres en katalog som får et løpenummer og med en kort innholdsbeskrivelse. Bildene legges rett under i en katalog som f. eks L5R. Deretter endres filnavnet til den løpende nummerserie som benyttes. Etter dette kjøres det backup. Først når dette er gjort formateres minnekortene opp.

Tildeling av prosjektnummer og bildenummer blir gitt i et regnearkoppsett. Antall bilder blir lagt inn manuelt og bildenumrene benyttes til kontroll av antallet.
Datasett
Det varierer litt hva som finnes av datasett i eller til bildefilene. Skannede filer er i utgangspunktet tomme for data i EXIF og IPTC (Standard data struktur i bildefiler). Fra 1996 er dels data eksternt fra filene og eller i bildefilene. Dette benyttes til å plassere bildene i kartet og gi retning bildene er fotografert i.

Sluttproduktet
Etter posisjonering av bildene i GIS, lagres bilder og datasett kommunevis, etter standard oppsett.
Datasettet kan lagres i WGS sone 32, WGS sone 33 samt tilhørende SOSI filer. Alt av bildeformater genereres opp.

Bilder og data ligger i denne strukturen, her under fylke med fylkesnummer: 03

Deretter med kommunenummer og navn: 03 – Oslo+Videre år, type bilder, bildekataloger og metadata

Bildene er normalt i jpg format. I tillegg kan det ligge kataloger med såkalte «raw» filer. Skannet materiale vil som regel inneholde rå skannet i en L6R katalog.

Datakatalogen inneholder, såkalt Shape fil sett og SOSI fil.

Dette sluttproduktet er i dataformater, kjent som industristandarder.

1,280 thoughts on “Standard størrelser på bildefiler

  1. Pingback: where to buy nortriptyline

Comments are closed.